Kineska tržišta suočena sa padom interesovanja ulagača

Raspoloženje na kineskim finansijskim berzama, kako se čini, nastavlja da opada, uz povremene skokove koji ne traju dugo, priliv koji se ne zadržava i obećanjima Pekinga koja ne daju rezultate. To znači da investitore očekuju gubici na berzama, odlivima po osnovu obveznica, neispunjenja kreditnih obaveza i slabljenje valute.

Prigušena reakcija na planove Kine za fiskalne podsticaje i prošlonedeljno iznenadno smanjenje kamatne stope ukazuju da se nastavlja trend koji poslednjih meseci postaje sve intenzivniji: vlada Sija Đinpinga (Xi Jinping) je sve manje sposobna da zainteresuje investitore.

Nade polagane u dramatične intervencije preduzete pre pet meseci — koje su pojedinci videli kao kineski “Dragi (Mario Draghi) momenat”, poredeći ih sa obećanjem koje je 2012. godine dao nekadašnji predsednik Evropske centralne banke kako bi održao evro — zamenio je skepticizam u vezi sa izgledima da će zakonodavci preduzeti bilo kakve korake be bi li podstakli finansijska tržišta, piše Bloomberg.

Kineski MSCI indeks u ovom kvartalu beleži pad od 12 odsto u poređenju sa globalnim rastom vrednosti akcija od osam odsto. To ukazuje na najgori kvartalni učinak od 1999. godine na relativnoj osnovi, koji se javlja nakon drugog kvartala u kome su kineske akcije imale rast vrednosti za gotovo 20 procentnih poena.

  Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD

“Kada je u pitanju raspoloženje ulagača, Kina se nalazi na raskršću”, naveo je Fransoa Savari (Francois Savary), investicioni direktor u kompaniji Prime Partners, koja je prošle nedelje umanjila izloženost u azijskoj zemlji.

“Da li će Kina uspeti da se izbori sa svojim slabostima? Javlja se bojazan da su vlasti reagovale prekasno”, dodaje on.

Od 25 zvaničnih obećanja da će pružiti podršku ekonomiji, tržištima i kompanijama, koja su kineske vlasti dale 16. marta, samo su četiri imala uticaj na rast akcija veći od dva odsto. Analitičari su od tada pozivali na konkretnije akcije, ali su, po svemu sudeći, razočarani merama koje uključuju likvidnosti za firme u oblasti nekretnina, smanjenje hipotekarnih stopa i niže cene kreditiranja.

Vrednost akcija je u ponedeljak pala, a juan je na međunarodnim tržištima pao na dvogodišnji minimum i pored odluke da kineske banke još više snize referentne kamatne stope i da vlasti preko likvidnosti pruže pomoć građevinskim kompanijama.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...