Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrani su najbolji predlozi projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u martu ove godine.

Na četiri Info dana koja su UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine organizovali tokom trajanja izazova, učestvovalo je 170 zainteresovanih kandidata, a ukupno je stiglo gotovo 40 predloga inovativnih rešenja, piše u saopštenju UNDP-a.

Stručni žiri izabrao je 29 projektnih predloga koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. U prvoj fazi, izabrani timovi će dobiti obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje, promocija proizvoda, istraživanje tržišta, kao i pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično. Faza pripreme projekata za sufinansiranje počinje krajem avgusta i trajaće do decembra.

Nakon završetka ove faze, kako je naglašeno, za najmanje pet najboljih rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 360.000 evra, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o komplementarnim načinima finansiranja.

Iz UNDP-a su istakli da će organizovati i dodatno predstavljanje projekata i rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

  Ugovor u poslovnom svijetu

U izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, kao i lokalne samouprave, a predložene su ideje za nove ili unapređene poslovne modele i tehnologije koje će dovesti do efikasnijeg korišćenja resursa i smanjenja i ponovne upotrebe otpada u procesima proizvodnje, poput:

• rešenja za primarnu selekciju otpada,
• reciklažu biorazgradivog otpada, papira, metala, gume, mulja i građevinskog otpada,
• rešenja za povećanje energetske efikasnosti uz pomoć stvaranja energije iz otpada, kao i
• rešenja za prilagođavanje infrastrukture gradova na klimatske promene uz korišćenje recikliranih materijala.

Takođe, predložene su ideje za uspostavljanje „industrijske simbioze”, tj. partnerstava koja omogućavaju da se otpad ili nusproizvod jednog proizvođača koristi kao resurs nekog drugog proizvođača, kao što je na primer rešenje za korišćenje otpada koji nastaje pri proizvodnji voća i povrća – za proizvodnju prirodne kozmetike.

Realizacija ovih ideja doprineće smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe, navodi se u saopštenju.

Listu odabranih rešenja možete videti na sajtu EU za Zelenu agendu u Srbiji. Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji” uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske i EIB-om.

  Najplaćeniji poslovi u Americi


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...