Investitori se više plaše recesije nego inflacije

Paradoks berze, u kojem se loše vesti o ekonomiji vide kao dobre vesti za deonice, možda je za nama. Ako je tako, investitori bi trebalo da očekuju ​​da će loše vesti sa tržišta biti loše vesti i za deonice koje idu u Novu godinu – a možda će ih biti dosta.

Zašto bi dobre vesti bile loše? Investitori su 2022. proveli uglavnom fokusirani na Federalne rezerve i njenu brzu seriju značajnih povećanja kamatnih stopa s ciljem da inflaciju dovedu pod kontrolu. Ekonomske vesti koje upućuju na sporiji rast i manje goriva za inflaciju mogle bi poslužiti za podizanje deonica na ideji da bi Fed mogao početi da usporava tempo.
S druge strane, dobre vesti o ekonomiji mogle bi biti loše vesti za deonice.

Od čega se investitori plaše

Pa šta se promenilo? U protekloj sedmici je indeks potrošačkih cena u novembru bio mekši nego što se očekivalo. Iako je još na visokim nivoima, s cenama koje rastu više od 7% na godišnjem nivou, investitori su sve sigurniji da je inflacija verovatno dostigla vrhunac u oko četiri decenije, iznad 9% u junu.

Međutim, Federalne rezerve i druge velike centralne banke naznačile su da nameravaju zadržati podizanje stopa, iako sporijim tempom, do 2023. godine i verovatno ih zadržati na povišenom nivou duže nego što su investitori očekivali. To izaziva strahove da će recesija biti sve verovatnija.

  Država se ni sama ne pridržava zakonskog roka od 60 dana za plaćanje

“U međuvremenu, tržišta se ponašaju kao da je najgori strah od inflacije za njima, a strahovi od recesije se sada naziru”, rekao je Džim Bejrd, glavni investicioni direktor Plante Moran Financial Advisors-a.
Taj osjećaj je pojačan poslednjim podacima o proizvodnji i slabijim od očekivanih maloprodajnim podacima, rekao je Baird u telefonskom razgovoru za Market Watch.

Tržišta se “verovatno vraćaju u period u kojem su loše vesti zaista loše ne zato što će stope izazvati zabrinutost za investitore, već zato što će rast zarade oslabiti”, smatra on.

Izvor: Blic/Investitor
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...