Investitori će morati da ulože najmanje 300.000 evra da bi dobili subvencije od države

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje, piše portal eKapija.

Da bi investitor mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000 evra.

Izmenjena uredba ukinula je i podelu lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, pa je teritorija Srbije sada podeljena na pet regiona: Beogradski region, Region Vojvodine, Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosovo i Metohija.

Na podsticaj države investitori u Beogradskom regionu mogu da računaju ukoliko planiraju da ulože minimalno 500.000 evra i zaposle najmanje 50 radnika, dok je taj prag za Vojvodinu niži, te je potrebno ulaganje od 400.000 evra i otvaranje 40 radnih mesta.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, država će podržati one investicione projekte gde su ulaganja minimalno 300.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

7.000 evra po novootvorenom radnom mestu

Minimalno ulaganje, propisano Uredbom koja je do sada važila, iznosilo je 100.000 evra i 10 novih zaposlenih, u onim jedinicama lokalne samouprave koje su prema stepenu razvijenosti razvrstane u devastirana područja.

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Investitori će ubuduće po radniku moći da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu. Za novozaposlene u Vojvodini sleduje 25 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše po 3.000 evra, piše eKapija.
U regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, budući investitori imaće pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra.

Uredbom koja je do sada bila na snazi investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano područje.

Izvor: Ekapija/Beta

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...

Leana Tajkov, novinarka, komunikološkinja, nekadašnja košarkašica i sadašnja preduzetnica: Jedna žena i njenih sedam kamiona i poluprikolica

„U SAD sam živela u uređenom sistemu koji me je razmazio kao građanku, jer sam navikla da sve savršeno funkcioniše. U Španiji me je,...