Investicioni fond Third Point ulaže u Disney milijardu dolara

Investicioni fond Third Point u zaključio je ugovor prema kome će posedovati udeo u kompaniji Walt Disney vredan milijardu dolara, a ovom investicijom čelnici fonda planiraju da pokrenu niz promena, koje uključuju odvajanje sportskog programa ESPN, kupovinu akcija i nove članove upravnog odbora.

Milijarder Danijel Leb (Daniel Loeb), koji vodi Third Point, napravio je oštar zaokret ka kompaniji Disney kada je, u drugom kvartalu, dao novu ponudu, nedugo nakon što je napustio svoju poziciju nekoliko meseci ranije kada je bojazan u vezi sa rastućim cenama i sve bržim povećanjima kamatnih stopa podstakao veliku rasprodaju akcija.

Fond Third Point, koji trenutno poseduje približno 0,4 odsto kompanije poznate po tematskim parkovima i animiranim ekranizacijama bajki, sada se vraća sa hvalama za generalnog direktora kompanije Roberta Čapeka (Robert Chapek) i listom inicijativa kojima bi on i članovi upravnog odbora trebalo da se okrenu kako bi podstakli rast.

“Naša uverenost u da će se kompanija Disney održati na trenutnoj trasi je tolika da smo u poslednjim nedeljama otkupili značajan udeo u kompaniji”, napisao je Leb u pismu Čapeku u koje je Reuters imao uvid. Leb je pismo poslao nakon što je kompanija Disney prijavila rast kvartalnog profita od 50 odsto i povećan broj pretplatnika na njenoj striming platformi.

U saopštenju kompanije Disney navodi se da prihvataju “viđenje svih svojih investitora”. Istaknuto je da je kompanija, i pored kontroverzi u vezi sa glumicom Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) i odgovora kompanije na novi zakon o obrazovanju u Floridi, pod Čapekovim rukovodstvom imala rast profita, dodajući da njegov upravni odbor čine eksperti za poslovanje u oblasti brendinga, tehnologije, kao i poslovanju usmerenom ka potrošaču.

  Oštećene novčanice - efektivni strani novac

Akcije kompanije, čija je vrednost pala za oko 21 odsto od januara, beleže rast cena za 2,2 odsto, na 124,21 dolar.

Leb je kao investitor ranije podsticao promene poslovanja u firmama kao što su Nestle i zdravstvena kompanija Baxter International. Kao i drugi rukovodioci u investicionim fondovima, i Leb se suočio sa dvocifrenim gubicima, pa je pokušao da umanji štetu prodajući gotovo sve tehnološke akcije ranije u toku ove godine, navode obavešteni izvori.

Third Point je ponovo otkupio akcije kompanije Disney, ali na nižem nivou u odnosu na inicijalnu investiciju 2020. godine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...