I zvanično G7 ograničila cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu.

Do odluke je došlo ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.
Evropska unija je u petak formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, preneo je Rojters.

„Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem“, navela je Češka.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Oglasila se i Amerika

Bela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija „nastupila zajednički“ po pitanju ograničenja cene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu i dodala da će to uticati na limitiranje ruskih prihoda.

„I dalje verujemo da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, preneo je Rojters.

Ranije je Evropska unija odlučila da ograniči cenu na 60 dolara po barelu, nakon što je Poljska pristala da odblokira dogovor koji je bio stopiran pre četiri dana.

  Zaradio 280.000 dolara iznajmljujući sebe da ne radi ništa

Mehanizam ograničenja cena stupiće na snagu 5. decembra.

„Zaštitiće potrošače“

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače da ne dođe do poremećaja u snabdevanju.

„Ograničenje cene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdevanju“, rekla je Jelen, preneo je TASS.

Prema njenom mišljenju, ograničenje cene nafte će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su „već osetile teret zbog povišenih cena energenata i hrane“.

Osim toga, dodala je, ograničenje će tim zemljama „omogućiti da se cenkaju za veće popuste na rusku naftu“, kao i da imaju koristi od veće stabilnosti na globalnim energetskim tržištima.

Jelen je ponovila da veruje da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za ratovanje u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...