I Shell zabeležio rekordni profit

Dan pošto je Bela kuća profit Exxon-a proglasila “nečuvenim”, stigao je podatak da je i naftni gigant Shell prošle godine imao profit veći nego ikada do sada.

Da podsetimo, prvobitno je objavljeno da je naftna kompanija ExxonMobil u 2022. ostvarila rekordnih 55,7 milijardi dolara profita zahvaljujući rastu cena energenata zbog rata u Ukrajini. To je bio dvostruko veći profit nego u 2021. godini, na šta je reagovala i Bajdenova administracija saopštenjem u kojem se navodi da je nečuveno da se naftne kompanije bogate dok su građani prinuđeni da plaćaju preskupo gorivo na benzinskim pumpama.

“Najsvežiji izveštaji o zaradi naftnih kompanija pokazuju da one imaju sve što je potrebno, pa čak i rekordne profite i sve potrebne dozvole, da povećaju proizvodnju, ali umesto toga biraju da pune džepove svojih rukovodilaca i akcionara”, rekao je glasnogovornik Bele kuće Abdulah Hasan.

Veliki profiti ali i pritisci

Da naftne kompanije zaista dobro posluju može se videti i u vestima “sa druge strane okeana”. Naime, britanski Shell je objavio podatke za 2022. koji pokazuju da je ta kompanija ostvarila najveći profit u svojoj istoriji. Njen profit je iznosio 39,9 milijardi dolara, i znatno je prevazišao Shell-ov rekordni profit iz 2008. godine od 28,4 milijarde dolara. Dakle, i ova kompanija je prošle godine duplirala svoj profit iz 2021.

Međutim, pomenute dve kompanije nisu usamljeni slučajevi. Profit Shevron-a je prošle godine iznosio 36,5 milijardi dolara, a Marathon-a 14,5 milijardi. Gotovo sve velike naftne kompanije duplirale su svoj profit iz 2021. Za takve rezultate zaslužno je više faktora, ali najznačajniji su poskupljenje svih vrsta goriva i rast tražnje za energentima podstaknut oporavkom privrede od pandemije.

Očekuje se da će zapadne naftne kompanije ove godine imati nešto umereniji profit od rekordnog iz 2022. ali i da će trpeti veće pritiske. U SAD su vlasti već počele da traže od njih da povećaju proizvodnju kako bi zbog veće ponude cena energenata bila snižena, međutim one se za sada odupiru ovim zahtevima.

Foto: Erik Mclean, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...