I dalje nepoznat broj radnika Fiata koji su otišli na rad u Slovačku

U Slovačku je u subotu otišla poslednja, četvrta grupa Fiatovih radnika koji su se odlučili za odlazak na rad u inostranstvo.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fiatu (FCA Srbija) Saša Đorđević ističe da još uvek nije poznat tačan broj radnika koji je otišao u Slovačku, ali da su oni do sada odlazili u grupama od 30 do 35 ljudi, piše list Danas.

Kako ističe, iz fabrike još nisu dobili podatke o tome koliko se radnika odlučilo za rad u Slovačkoj, ali procenjuje da je taj broj nešto preko 100 ljudi.

Đorđević za Danas kaže da je sindikat u svakodnevnom kontaktu sa radnicima koji su otišli i da za sada nema pritužbi na smeštaj i uslove rada.

„Smeštaj i protokol po dolasku u Slovačku je radnicima već poznat, pošto smo mi i pre ovih dešavanja u Fiatu imali četiri grupe radnika koje su bili u Slovačkoj. U pitanju je kolektivni smeštaj u klasičnim stanovima u zgradama sa dva ili tri sprata. Neki stanovi imaju dve, neki tri sobe, zavisi od kvadrature, a naši radnici su smešteni po dvoje u jednoj sobi“, ističe Đorđević.

Prema njegovim rečima, po dolasku u Slovačku radnici su morali da prođu lekarski pregled „koji su svi prošli bez problema“, a zatim im sledi kratak period obuke.

„Širok je spektar radnih mesta, neko će raditi u karoseriji, neko u montaži, logistici, neki su već otišli u preseraj. Svako od njih će pre ulaska u redovnu proizvodnju imati kratku obuku, a nakon nje će biti raspoređeni na radna mesta“, opisuje on.

  Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu”
i dalje nepoznat broj radnika fiata koji su otišli na rad u slovačku
Foto: YouTube printscreen/M2Communications

Đorđević još objašnjava da su sa radnicima u stalnom kontaktu putem društvenih mreža, da oni za sada nemaju pritužbe i da se nada da će tako i ostati. Ukoliko bude iskrsao neki problem, sindikat im je uvek na raspolaganju da ga u hodu reše i prevaziđu.

Predstavnici sindikata se nadaju da će u narednih mesec, mesec i po dana otići u Slovačku da porazgovaraju sa radnicima i sami se uvere u kvalitet smeštaja i uslove rada u novoj fabrici. Za to vreme u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu u ponedeljak, 22. avgusta, završen je kolektivni odmor i radnici su se vratili na svoja radna mesta.

Prema rečima našeg sagovornika, oni će biti angažovani na pripremi fabrike za početak proizvodnje novog električnog automobila.

„Radnici su angažovani na pripremi za početak instalacije nove opreme. Radi se o opremi za proizvodnju novog električnog automobila i radnici će tome biti posvećeni u narednim mesecima. Nadam se da će ubrzo rezultati tog rada biti vidljivi“, kaže Đorđević.

On dodaje da bi uskoro, možda već i u narednim danima, trebalo da započne i proces zapošljavanja radnika koji su odlučili da posle Fiata posao potraže u drugim fabrikama.

„Trudićemo se da olakšamo period tranzicije, odnosno prelazak sa radnog mesta u Fiatu u neku drugu fabriku. Nadam se da će taj proces početi već u narednim danima, dogovorili smo se da bude uskoro, a rečeno nam je da će i Zastava Tervo radnike primati u grupama. Za sada je interesovanje za prelaz u Zastavu Tervo iskazalo oko 30 naših, sada već bivših, kolega“, naveo je Đorđević.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x