Gujaničić: Građani zbog rizika ne treba da se bave valutnim kombinacijama

Evro ima najnižu vrednost u poslednjih 20 godina otkako postoji.

U odnosu na dolar na vrednosti su izgubili i japanski jen i kineski juan, kaže za N1 Nenad Gujaničič, glavni broker društva Momentum Sekjuritis.

On ne savetuje građanima da se bave, kako je rekao – valutnim kombinacijama.

„Treba da vodimo računa o zdravlju naših finansija – i na ličnom i na republičkom nivou“, poručuje Gujaničić dodajući da će prvi meseci zime biti odlučujući za kretanje vrednosti zajedničke evropske valute.

„Pitanje pada evra na najniže nivoe otkako je uveden možemo bolje formulisati kao  jačanje dolara. Jer, ne pada samo evro – pada i japanski jen, slabi i kineski juan i to su dešavanja koja svakako ne mogu dobro da se završe. Ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza. Čak ne možemo da kažemo ni da američka privreda ima korist od jakog dolara, jer su su njihove velike kompanije uglavnom multinacionalne i zbog jakog dolara imaju niže prihode i svaka će imati pritisak na profitabilnost“, ukazuje Nenad Gujaničić.

Strane investicije dominiraju

Kada je reč o investicijama, ako napravimo paralelu između domaćih privatnih i stranih investicija – situacija je takva, kaže, da strane dominiraju.

„To znači da će se, u uslovima krize, strane investicije povući. Domaći kapitalisti zatvore firmu baš kada moraju, a strani kapitalisti će na prvi talas krize povlačiti ulaganja“, objašnjava Gujaničić.

Tek, kaže, treba da vidimo koja će biti dubina krize.

„Svedoci smo da berze padaju u proseku 20, 30 odsto od početka godine. I to ne može da prođe bez krize. Videćemo kolike. Aktuelne prognoze govore da će evro zona rasti po minimalnoj stopi – tek nešto iznad nula odsto, pod uslovom da se ne zaoštri situacija. Ne znamo kako će energetska kriza da se okonča. Imamo prognoze o našem privrednom rastu, ali ako bude veća kriza u evro zoni, to će se teško ostvariti“, navodi Gujaničić.

Kada je reč o valutnim kombinacijama, Nenad Gujaničić savetuje da građani ne bi trebalo u to da se upuštaju.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...