Gubitak investitora oko 130 milijardi dolara

Investitori su izgubili oko 130 milijardi dolara zbog dugova kineskih građevinskih kompanija i sve veće zabrinutosti da će se tržište nekretnina u Kini suočiti sa dugotrajnom krizom, ukoliko Peking ne pristupi velikom spasavanju sektora.

Dve trećine od više od 500 dolarskih obveznica koje su izdale kineske kompanije za nekretnine pale su na ispod 70 centi po dolaru, što odlikuje krizni status, prenosi Financial Times. Pritisak na tržište se pojačao godinu dana nakon što je kineska kompanija Evergrande prestala da redovno plaća svoje obaveze prema inostranim investitorima.

Imajući u vidu probleme industrije i negativne vesti, Moody’s Investors Service prognozira da će se neizvršenja obaveza nastaviti do kraja tekuće godine, posebno kada je reč o kompanijama sa velikim rokom dospeća duga u inostranstvu i slabom prodajom. Mnoge dolarske obveznice imaju cenu koja implicira veoma visok rizik od neizvršenja obaveza.

Jedna obveznica kompanije Kaisa Group, koja dospeva 7. septembra ima cenu od 0,09 dolara, što implicira gubitak od oko 272 miliona dolara na glavnicu od 300 miliona dolara. Obveznica iste veličine, kompanije Shimao u Šangaju koja dospeva za godinu dana ima cenu nešto nižu od 0,1 dolar, što ukazuje na potencijalni gubitak od 268 miliona dolara.

zgrada naselja zemunske kapije
Foto: Tanjug

Investitori su procenili sadašnje gubitke na oko 130 milijardi dolara na uloženih više od 200 milijardi dolara u neizmirenim otplatama obveznica u dolarima, koje duguju kineske grupe za nekretnine, što odražava gubitke od oko dve trećine u odnosu na pretpostavljenu vrednost, ako sve otplate budu izvršene.

  Srbija uvezla oko 19 tona insekata i morske puževe

Kineske grupe za nekretnine propustile su isplate 31,4 milijarde vrednih obveznica u 2022. godini. Kompanije su se suočile sa posebnim pritiskom zbog rokova dospeća, u kojima se očekuje da nekoliko investitora odjednom vrati glavnicu, ili iznos koji su prvobitno pozajmili. Uslovi na tržištu ih onemogućavaju u tome, a kineske kompanije za nekretnine sve manje vrede.

Akcije kineske kompanije za nekretnine Logan Group izgubile su u sredu više od polovine vrednosti u Hong Kongu, nakon tri meseca obustave trgovine na berzi. Padu vrednosti akcija Logana prethodio je izveštaj o padu profita u 2021. godini za 23 odsto, na 1,5 milijardi dolara.

Na bazi nezvaničnih podataka, Logan Group je na putu da zabeleži neto gubitak oko 800 miliona dolara u prvoj polovini tekuće godine, zbog kašnjenja u izgradnji izazvanih pandemijom i pada aktivnosti na kineskom tržištu nekretnina, prenosi Nikkei Asia.

Kinesko tržište nekretnina potresa talas neplaćanja dugova među investitorima, uključujući Evergrande, nekada najveće građevinsko preduzeće u Kini. Investitori bez novca ostavili su niz nedovršenih projekata, što je izazvalo protest kupaca, koji masovno odbijaju da nastave sa otplatama kredita dok njihovi stanovi ne budu završeni.

Kineske vlasti obavezale su se da će pomoći investitorima da završe projekte, dok je centralna banka ranije ove nedelje smanjila kamatne stope vezane za hipoteke za 15 baznih poena na 4,3 odsto, kako bi olakšala otplatu dugova kupcima nekretnina.

  NLB Komercijalna banka odlučila da se povuče sa Beogradske berze – Valuta.rs


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...