Građani sve manje koriste dozvoljeni minus

Čini se da je većina građana shvatila da je najneisplativija vrsta kredita – dozvoljeni minus, pa ovaj bankarski proizvod sve racionalnije koriste.

Prema poslednjem podatku Narodne banke Srbije, stanje dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu u maju 2022. iznosilo je oko 18 milijardi dinara. Ova suma predstavlja svega 1,3 odsto ukupnog duga stanovništva bankama po svim kreditima.

Statistika pokazuje da ovu vrstu pozajmice koristi oko četvrtine vlasnika tekućih računa u Srbiji. Poslednji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije beleži oko 5,7 miliona korisnika tekućih računa, dok je njihov ukupan broj i veći – 8,4 miliona. On iz godine u godinu raste, pa ih je na kraju juna bilo za 2,6 procenata više nego prošle godine.

„Penali“ za nedozvoljeni minus su 29,87 odsto

Ukupan dug stanovništva po svim kreditima i na kraju maja i juna, iznosio je oko 11,5 milijardi evra, dok je „minus“ činio ni dva odsto. To ne treba da čudi, jer je na kraju avgusta prosečna kamata na dozvoljeno prekoračenje bila 28,5 odsto, a za slučaj da račun sklizne u nedozvoljeno – čak 29,87 procenata.

– Izgleda da su naši česti apeli u javnosti urodili plodom i da je većina shvatila da uslugu dozvoljenog prekoračenja treba koristiti racionalno – kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

  Plata za elementarne potrebe tri puta veća od minimalne zarade

– Ova vrsta pozajmice zapravo služi da se u kratkom periodu nadomesti razlika između prihoda i rashoda. Nikako nije dobro da se čitav mesec bude ceo iznos u minusu.

Kako Vasić kaže, veća cena ovog kredita je očekivana, jer su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni. Na kraju maja oko 1,3 miliona građana je imalo ugovorenu mogućnost dozvoljenog prekoračenja uz korišćenje tekućeg računa.

Dok je kamata na gotovinske kredite u proseku od sedam do deset odsto, prema podacima NBS, kamata na dozvoljeno prekoračenje kod 14 banaka bila je preko 20 odsto. Kod šest banaka prelazila je 30 procenata. Kamatu na minus od 9,76 procenata beleži samo jedna finansijska ustanova, a najviša je 33,67 odsto. Iz NBS podsećaju da je u periodu od januara 2014, od kada objavljuju pojedinačne podatke po bankama, do sredine ove godine, prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništva smanjena za 4,7 procentnih poena – sa 33,6 na 28,9 odsto.

„Penali“ za nedozvoljeni minus su 29,87 odsto u proseku, a kod jedne banke ova kamata iznosi čak 50,57 odsto. Analiza UBS pokazala je da je u „crvenu“ zonu skliznulo 263.382 računa, što je za osam procenata više nego lane.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

bif.rs

  Prosvetari traže 20 odsto veće plate, isplatu duga i manje učenika po odeljenju

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...