Fortenova grupa zabeležila dvocifreni rast prihoda i operativnog profita

U prvoj polovini 2022. godine Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna (2,5 milijarde evra) ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57 odsto više nego u istom periodu prošle godine, najvećim delom usled integracije Mercatora.

Kad se isključi uticaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14 odsto, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je konsolidovana EBITDA Grupe za prvih šest meseci 2022. godine premašila milijardu kuna (132,7 miliona evra), što je 74 odsto više u odnosu na isti period 2021, dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidovana EBITDA narasla za 19 odsto.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog sektora Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u sektoru Poljoprivreda.

Neto dobit razdoblja je, nakon isključenja kursnih efekata, iznosila 12 miliona kuna (1,6 miliona evra), u odnosu na gubitak od 213 miliona kuna (28,3 miliona evra), nakon isključenja kursnih razlika iskazan u prvoj polovini 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest meseci imala 1,7 milijardi kuna (225,6 miliona evra) novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s odnosom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirson (James Pearson), prokomentarisao je da je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

„Nakon što je u 2021. godini putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih delatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo da ostvarujemo veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljeg smanjenja koeficijenta zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću finansijsku snagu Grupe”, naveo je Pirson.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...