Fondovi povlaće novac sa EU tržišta

Fondovi za šest meseci povukli 83 milijarde dolara sa evropskog tržišta.

Rat, neizvesna zima ispunjena “racionalizacijom energije”, nadolazeća recesija i novo pooštravanje monetarne politike ECB samo gomilaju izazove pred Evropskom unijom.

Menadžeri imovine izvukli su 3,4 milijarde dolara iz evropskih berzanskih fondova u sedmici do 7. septembra.

Time su ukupni odlivi u proteklih šest meseci dostigli 83 milijarde dolara, piše Deutsche Bank AG pozivajući se na podatke EPFR Global.

Investitori su svakako zabrinuti

fondovi povlaće novac sa eu tržišta
Fondovi povlaće novac sa EU tržišta

Među onima koji beže su BlackRock i najveći menadžer imovine u regionu Amundi. U isto vreme, analitičari Bank of America i JPMorgan Chase & Co smanjili su prognoze na kraju godine za indekse na evropskim berzama Stoxx 600 i Euro Stoxx 50, prenosi Bloomberg.

Nevolje u Evropi posebno su postale akutne poslednjih meseci, jer recesija preti, baš kada centralna banka EU kreće u agresivnu kampanju da ukroti inflaciju.

ZAŠTO FONDOVI POVLAĆE NOVAC

Rusko zaoštravanje isporuke gasa Zapadu pogoršava energetsku krizu koja bi mogla dovesti do racionalizacije ove zime.

To već primorava vlade koje pate od deficita energenata – među kojima pojedine već imaju odnos duga prema BDP-u od oko 150 odsto – da kopaju dublje u kasu za stotine milijardi da plate predložena ograničenja cena.

  Gubitak investitora oko 130 milijardi dolara

Za to vreme, zajednička valuta pada na najniže vrednosti u odnosu na dolar u poslednje dve decenije.

Očekivali smo recesiju u Evropi mesecima s obzirom na energetsku krizu, ali ne mislimo da su akcije to u potpunosti procenile“, rekao je Vei Li (Wei Li), glavni globalni strateg za investicije BlackRocka sa sedištem u Londonu.

Zaista, vodeći evropski berzanski indeks je u padu samo 14 odsto u 2022. godini, nadmašujući američku referentnu vrednost i MSCI svetski indeks, jer ubira prednosti slabe valute koja izvoz čini konkurentnijim i otpornije sezone zarada u drugom kvartalu.

Ipak, dok se kontinent suočava sa onim što je Finska opisala kao “trenutak u energetskoj industriji ekvivalentan slomu banke Lehman Brothers“, sve su glasnija upozorenja da će potpuno zavrtanje ruskog gasa gurnuti region u recesiju.

fondovi povlaće novac sa eu tržišta
Fondovi povlaće novac sa EU tržišta

Prognoze među ekonomistima za recesiju u zoni evra u narednoj godini su se povećavale svakog meseca od januara, do 60 odsto u avgustu.

Primera radi, stratezi Citigroup očekuju niz sniženja kreditnih rejtinga u narednih nekoliko meseci, dok njihove kolege iz Morgan Stanleya upozoravaju da će se profitne marže suočiti sa najvećim padom u više od jedne decenije.

KAKVE SU PROGNOZE

„Predstojeće usporavanje privrede će nesrazmerno pogoditi evropske akcije, čak i kada visoka inflacija bude smanjila potencijalne prinose na obveznice“, kaže strateg Bank of America Mila Savova (Milla Savova), čiji je tim u avgustu dodatno snizio jednu od najpesimističnijih prognoza za indeks Stoxx 600.

  Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta - Najplaćeniji online poslovi

Nemačka, sa svojom velikom izloženošću nestašicama gasa i cikličnim industrijama, postala je omiljena meta za trgovce takozvanim kratkim pozicijama (short selling), koje se graniče sa spekulativnim radnjama.

Investitori su stalno gomilali kratke pozicije na nemačkim obveznicama dok se prinosi kreću blizu najvišeg nivoa u poslednjih deset godina.

Evropska centralna banka je u četvrtak podigla kamatne stope za istorijskih 75 baznih poena i obećala „nekoliko“ daljih povećanja za zonu evra od 19 zemalja.

Sve u svemu, situacija sa finansijskim sredstvima u Evropi izgleda mračnije nego u drugim delovima sveta.

Menadžeri imovine su ove godine dodali 166 milijardi dolara globalnim berzanskim fondovima, navodi Deutsche bank, dok je evropski saldo u minusu.

Poslednji put kada je novac istekao iz Evrope sličnom brzinom bilo je tokom šest meseci do juna 2019. godine, kada su investitori povukli 80 milijardi dolara iz evropskih akcija, ali sa tom razlikom da se istovremeno skoro 200 milijardi dolara takođe povlačilo iz berzanskog trgovanja širom sveta.

Evropska tržišta su čak izgubila poverenje nekih od svojih najupornijih sledbenika.

fondovi povlaće novac sa eu tržišta
Fondovi povlaće novac što bi moglo uzrokovati recesiju

Francuski fond Amundi, koji upravlja imovinom od oko dva biliona evra, poslednji je u nizu koji je saopštio da je vreme da se smanji izloženost kapitalu i odabere defanzivnija strategija, posebno kada su u pitanju evropske hartije od vrednosti.

  Kreditiranje u regionu dostiglo vrhunac, banke postaju opreznije – Valuta.rs

„Postoje opcije koje favorizuju SAD u odnosu na Evropu. Evropa je više izložena stagflatornom šoku koji je pogoršan geopolitičkim tenzijama i oslanjanjem regiona na uvoz ruske energije“, rekao je zamenik direktora za informacione tehnologije Amundija Mateo Đermano, prenosi bankar.rs

PROČITAJTE

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x