EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je tender u kome traži konsultantske usluge u vezi sa svojim eventualnim investicijama u smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) tokom proizvodnje struje, odnosno dekarbonizacije.

Prvi zadatak koji se traži od izvršioca predstavlja analizu regionalnog veleprodajnog tržišta električne energije, i s tim u vezi formiranje tržišnog modela elektroenergetskog sistema Srbije i zemalja u regionu jugoistočne Evrope, prenosi Nova ekonomija.

Na taj način, kako se objašnjava, treba da dođe do projekcija potrošnje i veleprodajnih cena, dinamike povlačenja proizvodnih kapaciteta i pokretanja novih kapaciteta.

Drugi zadatak je izbor budućih investicija i valorizacija proizvodnog portfelja EPS-a kroz analizu poslovanja u uslovima ograničenja prema direktivama iz Zelenog dogovora (EU Green Deal) koji su postigle članice Evropske unije.

Podseća se da je u zemljama EU glavni mehanizam koji doprinosi dekarbonizaciji, evropski sistem trgovine emisijama „EU Emission Trading System“, odnosno takozvani sistem karbonskih kvota. Zato je naročito, kako se ističe, potrebna izrada analiza uticaja primene prekogranične takse na izvezenu električnu energiju (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) na poslovanje EPS-a.

Kako se objašnjava, potrebna je i analiza uticaja primene evropskog sistema trgovanja emisijama na poslovanje EPS-a, kao i uticaja naplate tzv. karbonske takse. Izvršilac, kako se navodi, treba da uradi i analizu investicija u razvoj i dekarbonizaciju proizvodnje električne energije.

Podseća se da se u Srbiji više od 55 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte dobija tokom proizvodnje električne energije, toplote, goriva.

  Zlato je pouzdan "čuvar vrednosti“, ali nije i dobro sredstvo za zaradu

„U okviru navedenih sektora najveći emiter je sektor za proizvodnju električne energije“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Podseća se i da se oko 70 odsto električne energije u Srbiji proizvede u termoelektranama koje koriste domaći lignit i koje posluju u okviru EPS-a. Kako se dodaje, to je razlog zašto će se proces energetske tranzicije, na putu ka dekarbonizaciji, najviše odraziti na poslovanje tog preduzeća.

EPS će biti u obavezi da primeni sukcesivno smanjenje učešća domaćeg lignita u proizvodnji struje. Zbog toga mora da izvrši optimizaciju investicija u nove i postojeće proizvodne objekte.

Analize koje su predmet tog tendera, kako je naglašeno, trebalo bi da daju optimalna rešenja za korišćenje lignita. Navodi se i da je lignit i dalje strateški resurs, jer obezbeđuje energetsku nezavisnost države.

Analize koju EPS traži, treba da da dugoročna i optimalna rešenja za njegovo korišćenje, proizvodnju struje u termoelektranama i hidroelektranama, kao i rešenja za povećanje obnovljivih izvora energije.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...