Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana za srpsku hranu i proizvode hemijske industrije

Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana je za uvoz srpske hrane i proizvoda hemijske industrije, a naše kompanije će u što kraćem roku pripremiti izvoznu ponudu za tržište ove centralnoafričke zemlje, dogovoreno je na sastanku direktora Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), Mihaila Vesovića sa delegacijom Ekvatorijalne Gvineje predvođene državnim sekretarom Mičeom Ondom Bileom (Micha Ondo Bile) i ministarkom trgovine Obono Angve (Obono Angue).

„Zainteresovani smo za saradnju sa Srbijom, posebno kada govorimo o uvozu hrane i hemijskih proizvoda koji će nam pomoći da prevaziđemo krizu sa kojom se naša zemlja trenutno suočava, a koja je prouzrokovana dešavanjima u svetu i poremećajima na svetskim tržištima“, rekla je ministarka trgovine Obono Angve.

Ona je istakla da Ekvatorijalna Gvineja ima stopu privrednog rasta od 3,5 odsto, inflaciju na nivou od dva odsto kao i da zemlja ima preko 3.400 kilometara asfaltiranih puteva, osam luka sa dubokim vodama kao i pet aerodroma što sve pogoduje razvoju industrije i trgovine, saopštila je PKS.

„Naš trenutni prioritet je snabdevanje tržišta neophodnim proizvodima, ali smo zainteresovani za saradnju sa srpskim kompanijama i u drugim sektorima, kao i za investicije iz Srbije“, rekla je Angve.

Direktor sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da srpske kompanije prepoznaju interes za saradnju sa Ekvatorijalnom Gvinejom.

  Zlato je pouzdan "čuvar vrednosti“, ali nije i dobro sredstvo za zaradu

„ Želimo da unapredimo ekonomske odnose na bazi sve boljih političkih odnosa. Platni promet između dve zemlje funkcioniše što je značajno za snažniji razvoj poslovanja, a razvoj trgovinskih odnosa prati i razvoj investicija“, rekao je Vesović, i pozvao srpske kompanije da na bazi iskazanog interesa za proizvodima, količinama i rokovima pripreme izvoznu ponudu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija Beohemija, Min Komerc i Yumis koja je dugogodišnji izvoznik u Afriku.

Spoljnotrgovinska razmena u 2021. godini oko 1,5 miliona dolara

Srbija je do sada u ovu zemlju izvozila uglavnom provodnike, plastične cevi i opremu za poljoprivredu i poljomehanizaciju, gume za autobuse i alate. Spoljnotrgovinska razmena u 2021. godini iznosila je oko 1,5 miliona dolara i predstavljala je ujedno i izvoz Srbije, dok je u prvoj polovini 2022. razmena dostigla oko 375.000 dolara.

“Ekvatorijalna Gvineja je jedna od najbržerastućih privreda Subsaharske Afrike u prošloj deceniji. Devedesetih godina prošlog veka otkrivena je nafta, a u novije vreme i značajne rezerve gasa. Od 2017. godine je članica OPEK-a i ima treću proizvodnju nafte po količini u Africi, posle Nigerije i Angole”, navode u PKS.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...