Dve trećine rakije proda se na sivom tržištu

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Savez proizvođača rakije Srbije dogovorili su se da se pokrene kampanja edukacije stanovništva o riziku konzmacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, koja su i sumnjivog kvaliteta i potencijalno opasni po zdravlje potrošača

Dogovor o tome postignut je samo desetak dana posle upisa domaćeg nacionalog pića, rakije od šljive – šljivovice, na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Potrebna oznaka geografskog porekla

Zastupnik Saveza proizvođača rakije Srbije Radosavljević je istakao da imaju oko 900 članova koji imaju registrovane destilerije, a samo pre dve godine, kada je u julu 2019. godine savez osnovan, bilo je svega 200 članova.

– Imajući u vidu da nam se broj članova višestruko uvećao možemo reći da idemo u dobrom pravcu, ali moramo ići bržim koracima, pogotovo što je sada šljivovica na Uneskovoj listi. Moramo voditi računa i o kvalitetu ovog pića, raditi na tome da ga unapredimo, uspostavimo standard u proizvodnji vrhunske rakije, oznaki geografskog porekla, raditi na razvoju rakijskog turizma, držati se Zakona o jakim alkoholnim pićima i deklarisati ih prema poreklu etanola… – naveo je Radosavljević.A nepunih mesec dana pre nego što je Unesko našu šljivovicu uvrstiti u nematerijalno kulturno blago, Savez proizvođača rakije Srbije ukazao je na ogromno sivo tržište na kome naša zemlja gubi stotine miliona evra u nelegalnoj prodaji rakije na čijim flašama nema akcizne markice.

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović izjavio je da je naša obaveza da štitimo kvalitet rakije.

„Moramo da uložimo puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji – kazao je Momirović. – Da bismo to postigli, moramo zajedničkim snagama da radimo na uređenju tržišta, kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije“, istakao je Momirović.

Trećina rakije  u legalnim tokovima

On je upozorio potrošače da rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod.

Tim povodom zastupnik Saveza proizvođača rakije Goran Radosavljević kazao je za „Dnevnik„ da će kampanja krenuti iz lokalnih samouprava i iz pijačnih uprava.

– Organizatorima lokalnih manifestacija i preduzećima koje se bave pijačnom delatnosti skrenuće se pažnja na to da se na tezgama mora prodavati piće koje na flašama ima podatke o poreklu i akciznu markicu – kazao je Radosavljević. – Nemamo ništa protiv domaćina koji peku rakiju za svoje potrebe, ali ukoliko višak iznesu na tržište, moraju ga prodati samo registrovanom gazdinstvu koji će ispitati kvalitet pića i ako treba doraditi proizvod.

Po rečima Radosavljevića, na domaćem tržištu svega trećina rakije je u legalnim tokovima, a dve trećine se proda na sivom tržištu.

– Mnogi i ne znaju da treba da budu registrovani i da kada prodaju rakiju preko oglasa moraju da imaju na bocama akciznu markicu, pa i proizvođače moramo edukovati – naveo je Radosavljević.

Izvor: Kamatica.com/Dnevnik

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...