Država za proizvođače suncokreta odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu

Registrovana poljoprivredna domaćinstva u Srbiji koja su proizvela suncokret ove godine dobiće subvenciju iz republičkog budžeta od 7,8 dinara po kilogramu, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada, međutim, nije navela koliko je novca namenjeno za to, već da će program, kako je navedeno, trajati do utroška sredstava.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig Milan Marković, rekao je za Betu da je uredba dobra jer je odobrena subvencija, ali da nisu ispunjeni svi zahtevi iz nedavnog protesta i sva obećanja Vlade Srbije.

„Dobro je što je država donela odluku da pomogne proizvođačima suncokreta, ali nije prihvatljivo da u njoj nema propisane minimalne otkupne cene, nema garancije da ćemo dobiti 73 dinara po kilogramu, kao ni da će svi dobiti podršku jer će mere trajati do utroška sredstava“, rekao je Marković.

Dodao je da je država kriva što je zabranila izvoz ulja, pa uljare nisu mogle da prodaju zalihe i zbog toga proizvođačima nude cene koje su ispod troškova proizvodnje.

država za proizvođače suncokreta odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu
Foto: Shutterstock

Marković je rekao da su uljare počele otkup suncokreta, da je ona promenljiva, akontna je 62 dinara po kilogramu, a ako je konačna na dan otkupa, ona je danas 65 dinara po kilogramu, što sa 7,8 dinara državne podrške iznosi 72,8 dinara, a ne 73 kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon nedavnih protesta.

  Šta nude banke, a šta država – Valuta.rs

Uljare su, kako je rekao u početku žetve pravile problem zbog visine vlažnosti zrna i nudile su niže cene od 65 dinara ako je ona iznad 10 odsto, a kada su shvatili da su prinosi zbog suše prepolovljeni i da neće biti dovoljno te sirovine za otkup, ne prave problem.

Marković je rekao da poljoprivredni proizvođači koji imaju prinos suncokreta iznad dve tone po hektaru mogu da pokriju troškove sa cenom od 72,8 dinara po kilogramu, ali ne i oni čiji je prinos manji, a takvih je dosta.

Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini predviđa da se po prodaji te uljarice podnose zahtevi Upravi za agrarna plaćanja, a subvencija se može dobiti za najviše 200 tona suncokreta što je, kako je rekao Marković, za oko 100 hektara ako je prinos dve tone po hektaru.

S obzirom na to da se ne zna koliko je sredstava izdvojeno za subvencije, na njih sa sigurnošću mogu da računaju oni proizvođači koji među prvima završe žetvu i podnesu zahtev.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Građani sve manje koriste dozvoljeni minus

Čini se da je većina građana shvatila da je najneisplativija vrsta kredita – dozvoljeni minus, pa ovaj bankarski proizvod sve racionalnije koriste.Prema poslednjem podatku...

Banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa

Srednji kurs Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici doneo Odluku o dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta. Tako je utvrđeno da...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x