Država za proizvođače suncokreta odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu

Registrovana poljoprivredna domaćinstva u Srbiji koja su proizvela suncokret ove godine dobiće subvenciju iz republičkog budžeta od 7,8 dinara po kilogramu, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada, međutim, nije navela koliko je novca namenjeno za to, već da će program, kako je navedeno, trajati do utroška sredstava.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig Milan Marković, rekao je za Betu da je uredba dobra jer je odobrena subvencija, ali da nisu ispunjeni svi zahtevi iz nedavnog protesta i sva obećanja Vlade Srbije.

„Dobro je što je država donela odluku da pomogne proizvođačima suncokreta, ali nije prihvatljivo da u njoj nema propisane minimalne otkupne cene, nema garancije da ćemo dobiti 73 dinara po kilogramu, kao ni da će svi dobiti podršku jer će mere trajati do utroška sredstava“, rekao je Marković.

Dodao je da je država kriva što je zabranila izvoz ulja, pa uljare nisu mogle da prodaju zalihe i zbog toga proizvođačima nude cene koje su ispod troškova proizvodnje.

država za proizvođače suncokreta odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu
Foto: Shutterstock

Marković je rekao da su uljare počele otkup suncokreta, da je ona promenljiva, akontna je 62 dinara po kilogramu, a ako je konačna na dan otkupa, ona je danas 65 dinara po kilogramu, što sa 7,8 dinara državne podrške iznosi 72,8 dinara, a ne 73 kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon nedavnih protesta.

  Šta nude banke, a šta država – Valuta.rs

Uljare su, kako je rekao u početku žetve pravile problem zbog visine vlažnosti zrna i nudile su niže cene od 65 dinara ako je ona iznad 10 odsto, a kada su shvatili da su prinosi zbog suše prepolovljeni i da neće biti dovoljno te sirovine za otkup, ne prave problem.

Marković je rekao da poljoprivredni proizvođači koji imaju prinos suncokreta iznad dve tone po hektaru mogu da pokriju troškove sa cenom od 72,8 dinara po kilogramu, ali ne i oni čiji je prinos manji, a takvih je dosta.

Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini predviđa da se po prodaji te uljarice podnose zahtevi Upravi za agrarna plaćanja, a subvencija se može dobiti za najviše 200 tona suncokreta što je, kako je rekao Marković, za oko 100 hektara ako je prinos dve tone po hektaru.

S obzirom na to da se ne zna koliko je sredstava izdvojeno za subvencije, na njih sa sigurnošću mogu da računaju oni proizvođači koji među prvima završe žetvu i podnesu zahtev.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...