Država spremna da poveća iznos neoporezivog dela zarade

Na današnjem sastanku pregovaračkih timova o minimalnoj ceni rada za narednu godinu Vlada Srbije izašla je sa konkretnom ponudom – da koriguje iznos neoporezivog dela zarade i na taj način izađe u susret poslodavcima, kako bi se minimalna zarada sa sadašnjih 35.012 dinara u 2023. godini povećala na 40.000 dinara, potvrdio je za Biznis.rs viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

“Dobili smo informaciju da je vlada spremna da poveća iznos neoporezivog dela zarade za 12,5 procenata, sa sadašnjih 19.300 dinara na 21.712 dinara. Naravno, svako rasterećenje koje država ponudi poslodavcima za njih je prihvatljivo, a oni očekuju i konkretniji predlog u vezi rasterećenja u delu doprinosa, što je takođe najavljeno, ali nije konkretno precizirano i očekujemo da će na sledećem sastanku u četvrtak i to da bude prezentovano”, ističe Ristić.

Kada je reč o sindikatima, on kaže da su oni zadržali svoj prvobitni stav da minimalna zarada mora da obezbedi pokriće egzistencijalnog minimuma za zaposlene i da porezima treba da se bavi vlada.

“Ako vlada smatra da bi snižavanjem poreza moglo da se obezbedi finansiranje svih onih potreba koje ima država mi apsolutno nemamo ništa protiv, ali smatramo da kroz minimalnu zaradu mora da se obezbedi egzistencijalni minimum za zaposlene”, dodaje on.

  Uskoro formiranje saveta PKS za sport i privredu

Kako ističe, sindikati su na današnjem sastanku ponovili svoj stav da minimalna zarada ne sme da bude utvrđena u iznosu koji je niži od minimalne potrošačke korpe uvećane za iznos inflacije koja se očekuje do kraja godine.

“Predlagali smo da se to uradi u dva koraka, da jedno povećanje bude sada, a drugo u januaru naredne godine“, napominje Ristić.

Prema njegovim rečima, taj predlog nije naišao na odobrenje iz vlade, tako da su predstavnici sindikata zadržali svoj stav da je, ukoliko se želi saglasnost sindikata, potrebno da se povećanje utvrdi prema vrednosti sadašnje minimalne potrošačke korpe, uvećane za iznos očekivane inflacije do kraja godine.

„To bi značilo da bi iznos minimalne zarade trebalo da bude oko 45.000 dinara, s obzirom da je u ovom trenutku poslednji raspoloživ podatak da minimalna potrošačka korpa košta oko 43.600 dinara”, zaključuje viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja UGS Nezavisnost Zoran Ristić.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...