Do 2040. Kina i Indija biće bogatije od Zapada

Dugoročna projekcija MMF-a ukazuje da će do 2040. godine Kina i Indija zajedno imati veći BDP na osnovu pariteta kupovne moći nego Sjedinjene Američke Države (SAD) i osam najvećih drugih zemalja koje su sankcionisale Rusiju zajedno, navodi ekonomista Goran Nikolić u novoj analizi „Ekonomski aspekti rata u Ukrajini i zapadnih sankcija protiv Rusije„.

Paritet kupovne moći služi za upoređivanje životnog standarda između različitih zemalja, tako što se uzima u obzir domaći proizvod po stanovniku u smislu životnih troškova u svakoj zemlji. piše Nova ekonomija.

Razvoj moderne nauke i industrijska revolucija dali su Zapadnoj Evropi i njenom američkom ogranku ekonomsku sposobnost da kreiraju ogromnu vojnu moć, omogućavajući im da veći deo planete stave pod svoju sferu uticaja, navodi se u analizi Nikolića koja je objavljena u časopisu „Finansije“.

Međutim, kako je Kina već skoro deceniju vodeća industrijska sila („svetska radionica”), koja iz godine u godinu povećava svoj udeo u globalnoj industrijskoj proizvodnji i ekonomskoj aktivnosti generalno, čini se da bi upravo taj proces mogao da se odigra u njenu korist.

Države koje su uvele sankcije Rusiji (SAD, Kanada, Britanija, EU, Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Tajvan, Singapor, Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn) proizvodile su skoro četiri petine globalnog BDP-a.

Globalizacija, a posebno nezabeležen rast Kine, i u manjoj meri Indije (te drugih zemalja u razvoju koje su dvostruko brže ekonomski napredovale od Zapada), ozbiljno je umanjila tu moć, naročito u poslednjih četvrt veka.

  Bingo nastavlja sa investicijama na području Kalesije, otvorili 224. poslovnicu

Razvijene države proizvode tek oko 57 odsto globalnog BDP-a

Procenjuje se da ove godine razvijene države proizvode tek oko 57 odsto globalnog BDP-a mereno tržišnim kursevima.

Zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinath ukazuje da će sankcije uvedene Rusiji verovatno smanjiti dominaciju dolara i promovisati druge monete, posebno kriptovalute i digitalne valute. To bi bi moglo da dovede i do urušavanja međunarodnog monetarnog sistema.

S obzirom da mnoge zemlje, posebno Kina i Japan, drže ogromne količine deviznih rezervi izraženih u dolarima, u slučaju pada vrednosti dolara, Peking bi se suočio sa ogromnim gubicima, ali bi, usled praktično pada monetarnog sistema usidrenog u američkom dolaru, dobio priliku da promoviše svoju valutu.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...