Dajmon: Fed je izgubio kontrolu nad inflacijom

Izvršni direktor JPMorgan Chasea, Džejmi Dajmon, rekao je u četvrtak da obuzdavanje inflacije ostaje posao u toku za Federalne rezerve, ističući da američka ekonomija nastavlja pokazivati znakove snage.

“Imam sve poštovanje prema Pauelu, ali činjenica je da smo izgubili malo kontrole nad inflacijom”, rekao je Dajmon u intervjuu s CNBC-jevim Džimom Kramerom tokom “Halftime Reporta”.

Dajmonovi komentari došli su dan nakon što je Fed objavio zapisnik sa sastanka od 31. januara do 1. februara, koji je pokazao da su članovi i dalje odlučni boriti se protiv uporne inflacije.

„Sudionici su primetili da podaci o inflaciji primljeni tokom poslednja tri meseca pokazuju dobrodošlo smanjenje mesečnog tempa povećanja cena, ali su naglasili da će biti potrebno znatno više dokaza o napretku u širem rasponu cijena kako bismo bili sigurni da je inflacija u trajnom padu put”, stoji u zapisniku.

Dajmon je rekao da očekuje da bi kamatne stope mogle “možda” ostati više na duži rok, jer bi centralnoj banci moglo biti potrebno “neko vreme” da postigne svoj cilj od 2% inflacije.

Uprkos tome, izvršni direktor JPMorgana rekao je da trenutačno ne izlazi iz knjige recesije jer je ohrabren snagom američke ekonomije.

“Američka ekonomija trenutno je prilično dobro. Potrošači imaju mnogo novca. Oni ga troše. Poslova ima u izobilju,” rekao je Dajmon. “To je danas. Ispred nas su neke strašne stvari. Ti i ja znamo da uviek postoji neizvesnost. To je normalna stvar.”

Ti komentari su u suprotnosti s Dajmonovim prethodnim komentarima u oktonbru. Tada je rekao da će američka ekonomija verojatno pasti u recesiju za šest do devet meseci. U decembru je rekao da viša inflacija nagriza bogatstvo potrošača, što će dovesti do recesije ove godine, podseća SEEbiz.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...