Da li je bolje uzeti keš ili potrošački kredit

Dva slična bankarska proizvoda, ali jedan od njih ima jednu značajnu prednost

Često u bankarskim reklamama čujemo za ponudu keš ili gotovinskih kredita. To je najpopularniji bankarski proizvod, pa nije ni čudo da ga banke najviše reklamiraju.

Nešto malo manje imamo priliku da čujemo za potrošačke kredite, ali se, s vremena na vreme, pojave kao ponuda.

Šta su potrošački krediti i čemu služe?

Potrošački kredit je bankarski proizvod koji se odobrava sa specifičnom namenom, tačnije za kupovinu određenih dobara ili plaćanje određene usluge.

Kada su u pitanju namenske kupovine, banke najčešće odobravaju potrošačke kredite za plaćanje pri kupovini:

bele tehnike
pokućstva
računara i pratećih komponenti
mobilnih telefona
nameštaja
alata i mašina
turističkih aranžmana

Treba istaći da ovo nije nikakav definitivan spisak, već da spektar proizvoda za koji se odobravaju potrošački krediti može biti širok, pa je potrebno da se raspitate u vašoj banci da li je moguće dobiti kredit za kupovinu nečega što planirate.

Treba istaći da, iako postoje neke sličnosti sa keš kreditom, potrošački krediti se ipak razlikuju u nekoliko stvari od gotovinski kredita.

Kod potrošački kredita, novac se na uplaćuje na vaš račun, već se uplaćuje direktno prodavnici kod koje ste, na primer, kupili novi laptop.

  Srbija je bogata geotermalnom energijom ali je slabo koristi

Potrošački krediti se ne mogu odobriti onima koji su nezaposleni, dok je kod keš kredita to ponekad, doduše retko, ali ipak moguće.

Postoji još jedna razlika za koju se može reći i da je ključna: za razliku od potrošačkih, keš krediti nisu namenski krediti. Drugim rečima, novac od keš kredita je moguće potrošiti na šta god vi želite i banka tu nema taj stepen kontrole sredstava, kao kada je reč o potrošačkim kreditima.

Da li ćete za nešto uzeti potrošački kredit ili keš kredit – zavisi od toga za šta vam treba novac. Ipak, sloboda raspolaganja novcem koju nudi keš kredit može delovati kao primamljivija opcija…

Izvor: Kamatica.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...