Credit Suisse drastično smanjuje odeljenje za investiciono bankarstvo

Osoblje u švajcarskoj vodećoj banci strahuje od dubokih rezova zbog najnovijeg hitnog restrukturiranja, pošto po svoj prilici odustaje od svojih ambicija da postane jedan od “titana Wall Streeta”.

Izgleda da su novom izvršnom direktoru Credit Suisse Group AG Ulrihu Kerneru (Ulrich Koerner) došli preko glave rezultati segmenta za investiciono bankarstvo, piše Bloomberg.

Nakon godina u kojima su prethodni direktori pokušavali da izvuku bilo kakvu dobit iz ovog odeljenja, samo da bi završili sa gubitkom od milijardu dolara u prvih šest meseci 2022. godine, zaposleni analitičari i konsultanti se sada pribojavaju većih rezova. Decenije duela Credit Suissea sa velikim američkim investicionim bankama sa Wall Streeta su gotove.

Razgovori sa desetak brokera, trgovaca, finansijera i savetnika za upravljanje privatnom imovinom u Credit Suisse, koji su tražili da ostanu anonimni, sada daju sliku investicione banke koja je spremna za svođenje računa.

Prema Bloombergu, u najgorem slučaju bi čak dve trećine jedinice za investiciono bankarstvo moglo biti otpušteno.

Kerner ima viziju da Credit Suisse bude pre svega izvor sredstava za svetske bogataše i švajcarska banka “koja služi korporativnim šampionima nacije”. To znači manje “petljanja” u berzanske indekse Njujorške, pa i drugih svetskih berzi.

Jedna od mogućnosti je da investiciono bankarstvo u švajcarskoj grupaciji u nekoj fazi prestane da postoji kao izdvojena divizija, sa preostalim delovima potrebnim za upravljanje imovinom spojenim sa osnovnom švajcarskom bankom.

  Investitori sve opreznije ulaze u gradnju, cene kvadrata ne padaju
credit suisse drastično smanjuje odeljenje za investiciono bankarstvo
Izvor: Pixabay.com

Više od 30 godina nakon što je preuzimanje banke First Boston dalo Credit Suisse pravi uticaj na Wall Streetu, sada je na redu istorijsko povlačenje.

Početkom 2010-ih Credit Suisse je u jednom trenutku bio rangiran kao pet najboljih globalnih investicionih banaka, prema podacima Bloomberg Intelligencea, pošto je čak nadmašio Goldman Sachs Group i JPMorgan Chase.

Ipak, katastrofalna odluka tadašnjeg rukovodstva da podrži Archegos Capital Management i Greensill Capital, dve finansijske kompanije koje su prošle godine spektakularno bankrotirale i ispunile novinske stupce, okončale su većinu ambicija ka tom statusu.

Kako se ističe, samo savetodavni tim za akvizicije i spajanja (Credit Suisse M&A) koji vuče korene iz sporazuma o preuzimanju First Bostona izgleda relativno bezbedno u toj planiranoj “seči osoblja”, ostavljajući veliku nepoznanicu šta će se desiti u vezi sa trgovanjem sa fiksnim prihodima ili finansijskim i dužničkim tržištima kapitala.

Prihodi od trgovanja akcijama gotovo su nestali nakon što je banka prošle godine izašla iz primarnog posredovanja koje finansira hedž fondove.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x