Cena fosfora bi mogla pasti naredne godine, ali pitanje je kako ćemo se snabdevati đubrivom

Pandemija korona virusa i ukrajinska kriza izazvale su probleme u snabdevanju fosforom, glavnim sastojkom mnogih đubriva koja se koriste u poljoprivredi.

Trenutno smo svedoci trećeg vrtoglavog poskupljenja fosfora u poslednjih 50 godina. Od početka pandemije njegova cena se učetvorostručila, tako da je sada na najvišim nivoima od 2008. godine. Međutim, analitičari procenjuju da će u 2023. vrednost ovog elementa pasti ali i da bi ta godina mogla biti godina nestabilnosti na tržištu fosfornih đubriva.

Kris Lavson iz analitičke kuće CRU International Limited kaže da je u 2022. potražnja za fosfornim đubrivima, zbog njihovih visokih cena, širom sveta snižena za 10 odsto, što bi moglo da dovede do pada cene fosfora.

Međutim, rat u Ukrajini će negativno uticati na lance snabdevanja fosforom, kao i najavljeni loši vremenski uslovi koji bi mogli da pogode pošiljke fosfora iz SAD. Takođe, i neke geopolitičke razmirice bi mogle uzdrmati tržište fosfornih đubriva u narednom periodu.

Glavni igrači na tržištu

Trenutno su najveći svetski proizvođači fosfora SAD, Rusija i Jordan, ali trendovi im ne “idu na ruku”. Naime, najveći deo fosfora na planeti dobija se vađenjem fosfata u rudnicima. Oko 85 odsto preostalih fosfatnih stena na svetu nalazi se u svega pet zemalja: Maroku, Kini, Egiptu, Alžiru i Južnoafričkoj republici. Najveći deo ovih stena, 70 odsto, nalazi se u Maroku.

  Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Maroko je zbog sankcija Rusiji prošle godine zabeležio veliki rast prihoda od izvoza fosfora i postao veoma značajan svetski dobavljač ovog elementa. Međutim, jedno od četiri velika nalazišta fosfora u Maroku nalazi se u rejonu Zapadne Sahare koja je predmet velikog političkog spora. Vojno-politička organizacija Polisario je na toj teritoriji proglasila nezavisnu državu – Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku (SADR) koja uživa priznanje određenog broja zemalja. Maroko je u tinjajućem sukobu sa tom državom, kojem se ne vidi kraj.

Sve ovo moglo bi se negativno odraziti na proizvodnju đubriva neophodnih savremenoj poljoprivredi a samim tim i na proizvodnju hrane u narednom periodu.

Foto: James Baltz, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...