CBCG kaznila Prvu banku | Biznis.rs

Prva banka je kažnjena jer Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) nije u zakonskom roku dostavila izveštaj revizora za poslovanje u prošloj godini, saopšteno je iz monetarne institucije.

”Finansijski izveštaj Prve banke sa mišljenjem eksternog revizora za prošlu godinu nije objavljen na sajtu CBCG zato što još nije dostavljen. Naime, Prva banka nije uspela da blagovremeno angažuje eksternog revizora koji bi u skladu sa propisanim rokovima obavio reviziju finansijskih izveštaja za prošlu godinu“, navode iz CBCG.

Sve banke su obavezne da dostave izveštaje revizora najkasnije 120 dana od završetka godine, odnosno do kraja aprila, nakon čega ih CBCG objavljuje na svom sajtu, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

CBCG je objavila revizorske izveštaje za sve banke, osim za Prvu, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, brat predsednika države Mila Đukanovića, dok je najveći mali akcionar i deponent Elektroprivreda.

Iz CBCG su naveli da je Prva banka o svim okolnostima usled kojih nije mogla da blagovremeno angažuje eksternog revizora obavestila Centralnu banku, tražeći prolongiranje roka za dostavljanje navedenog izveštaja.

„CBCG na to nije dala saglasnost, već je prema Prvoj banci adekvatno i blagovremeno preduzela radnje i aktivnosti u skladu sa kaznenim odredbama Zakona o kreditnim institucijama”, naveli su iz te institucije.

  Sačuvajte novac kod kuće i na poslu

Prema Zakonu o kreditnim institucijama, kazna u slučaju da institucija ne dostavi godišnje finansijske iskaze sa izveštajem i mišljenjem spoljnog revizora iznosi od 10.000 do 40.000 evra.

Zakon propisuje i da je obaveza CBCG da na svojoj internet stranici, bez odlaganja, objavljuje podatke o pravosnažnim kaznama izrečenim kreditnoj instituciji i odgovornim licima u njoj, u prekršajnom postupku zbog kršenja odredbi zakona ili propisa donesenih na osnovu tog zakona. Međutim, na sajtu CBCG ova kazna nije objavljena.

CBCG ima pravo da odloži objavljivanje kazne ili je objavi na način na koji se ne odaju podaci o kreditnoj instituciji i odgovornim osobama, ukoliko smatra da bi to instituciji nanelo nesrazmernu štetu.

Prema podacima sa sajta Prve banke, njen nadzorni odbor je 29. marta za revizora predložio društvo za reviziju BDO. Skupština akcionara je trebalo da ga izabere na sednici 20. aprila, ali ona nije održana, već je odložena za 5. maj.

”Predstavnici CBCG su održali sastanak sa društvom za reviziju koje je angažovala Prva banka da obavi reviziju finansijskih izveštaja za prošlu godinu, na kom je razgovarano o pitanjima u vezi sa obavljanjem revizije, kao i očekivanim rokovima za njen završetak. Prema informacijama dobijenim od Prve banke, proces revizije finansijskih izveštaja za prošlu godinu, na individualnoj i konsolidovanoj osnovi, u završnoj je fazi i njegovo dostavljanje CBCG se očekuje nakon njegovog razmatranja i usvajanja na Skupštini akcionara 25. avgusta“, naveli su iz CBCG.

  Valute koje se menjaju u Srbiji


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x