Čarls Švab i njegova imperija vredna 7 biliona dolara – Valuta.rs

Da li je kompanija koja pola veka prolazi neokrznuto kroz krize sada u krizi, ostaje da se vidi. Dok analitičari broje gubitke iz “Švaba” poručuju da su drugačiji od ostalih banaka.

Na prvi pogled, ideja da je najgora bankarska kriza u SAD od 2008. uzdrmala imperiju Čarlsa Šbava deluje besmisleno.

Brokerska kompanija sa poluvekovnim iskustvom nije preterano izložena kriptovalutama kao što je bio slučaj sa “Silvergejt kapitalom” ili “Signačur bankom”, niti startapovima ili rizičnom kapitalu koji su srušili “Silikon veli banku” (SVB).

Manje od 20 odsto “Švabovih” štediša ima neosigurane uloge od preko 250.000 dolara, u poređenju sa oko 90 odsto u SVB-u. A sa 34 miliona naloga, falangom finansijskih savetnika i više od 7 biliona dolara imovine u svim svojim preduzećima, moćnija je od brojnih regionalnih institucija.

No, piše “Blumberg”, kako kriza odmiče, investitori počinju da otkrivaju rizike koji su se krili naočigled svih. Nerealizovani gubici u bilansu “Vestlejka”, firme sa sedištem u Teksasu, porasli su na više od 29 milijardi dolara prošle godine. Istovremeno, više kamatne stope ohrabruju klijente da prebace svoj novac sa određenih računa koji podupiru “Švabovo” poslovanje.

To je, navodi “Blumberg” još jedan pokazatelj da je brzo pooštravanje politike Federalnih rezervi zateklo finansijski svet nakon decenija niskih kamatnih stopa. Akcije “Švaba” izgubile su više od četvrtine svoje vrednosti od 8. marta, a neki analitičari sa Volstrita očekuju da će zarada patiti.

-Sa naknadnom pameću, moglo bi se reći da su verovatno mogli da imaju razboritije investicione izbore, rekao je analitičar “Morningstara” Majkl Vong.

Glavni izvršni direktor Volt Betinger i osnivač, milijarder Čarls Švab, rekli su da je firma zdrava i spremna da izdrži šira previranja.

Posao je “pogrešno shvaćen” i “obmanjujuće je” fokusirati se na nerealizovane gubitke, koje kompanija možda nikada neće imati, naveli su u saopštenju.

-Postoji dovoljna količina likvidnosti da se pokrije ako 100 odsto depozita naše banke nestane, rekao je Betinger za “Volstrit džornal” i doado da bi firma mogla da uzme zajam od Federalne banke stambenih kredita (FHLB) i izda potvrde o depozitu za rešavanje bilo kakvog nedostatka sredstava.

Šira kriza je pokazala znake popuštanja u ponedeljak, nakon što je “Prva građanska banka” pristala da kupi SVB, podižući tako cenu akcija finansijskih kompanija uključujući i “Švab”. I pored toga, akcije su i dalje u padu od 42 odsto u odnosu na svoj vrhunac u februaru 2022, mesec dana pre nego što je Fed počeo da povećava kamatne stope.

“Švab” je neobična kompanija, navodi “Blumberg”. Upravlja jednom od najvećih američkih banaka, u saradnji sa najvećom brokerskom kućom kojom se javno trguje. Oba odeljenja su osetljiva na fluktuacije kamatnih stopa.

Kao i SVB, “Švab” je progutao obveznice sa dužim rokom trajanja uz niske prinose u 2020. i 2021. To je značilo da su im gubici porasli u kratkom periodu pošto je Fed počeo da povećava stope da bi zaustavio inflaciju.

Pre tri godine, “Švabova” glavna banka nije imala nerealizovane gubitke po dugoročnim dugovima koje je planirala da zadrži do dospeća. Do prošlog marta, kompanija je imala više od 5 milijardi dolara takvih gubitaka – cifra koja se na kraju godine popela na više od 13 milijardi dolara.

Prošle godine je u svom bilansu stanja prebacio 189 milijardi dolara hipotekarnih hartija od vrednosti sa “dostupnih za prodaju” na “držane do dospeća”, što je potez koji efektivno štiti te nerealizovane gubitke od uticaja na kapital akcionara.

-U suštini su videli da dolaze veće kamate, rekao je u telefonskom intervjuu Stiven Rajan, profesor računovodstva na Poslovnoj školi Stern Univerziteta u Njujorku. -Nisu znali koliko će dugo trajati ili koliko će biti veliki, ali su zaštitili kapital tako što su izvršili transfer.

Pravila koja regulišu takve poteze su stroga. To znači da “Švab” planira da zadrži više od 150 milijardi dolara duga do dospeća sa prosečnim prinosom od 1,74 odsto. Lavovski deo hartija od vrednosti – 114 milijardi dolara na kraju 2022. – neće dospeti duže od jedne decenije.

“Blumberg” podseća da je referentni 10-godišnji prinos trezora sada: 3,5%.

KEŠ POSLOVANjE

Druga “Švabova” glavobolja od viših kamata potiče od gotovine.

U osnovi “Švabovog” prihoda je novac klijenta koji se ne koristi. Kompanija “prebacuje” gotovinske depozite sa brokerskih računa u svoju banku, gde može ponovo da investira u proizvode sa većim prinosom. Razlika između onoga što “Švab” zarađuje i onoga što isplaćuje u vidu kamata klijentima je njegov neto prihod od kamata, među najvažnijim pokazateljima za banku.

Neto prihod od kamata činio je 51 odsto ukupnog neto prihoda “Švaba” prošle godine.

-”Švab” računa na inerciju, rekao je Alan Rot, osnivač “Vealt lodžika”, firme za finansijsko planiranje.

Posle godinu dana brzog rasta stopa, postoji veći podsticaj da se izbegne stagnacija sa gotovinom. Dok mnogi fondovi na tržištu novca plaćaju više od 4 odsto kamata, “Švabovi” računi nude samo 0,45 odsto.

Iako je otvoreno pitanje koliko novca kupci mogu da podignu, menadžment kompanije je priznao da je ovakvo ponašanje poraslo prošle godine.

-Kao rezultat brzog povećanja kratkoročnih kamatnih stopa u 2022. godini, kompanija je zabeležila povećanje tempa kojim su klijenti premeštali određena gotovinska sredstva u alternative sa većim prinosom, naveo je “Švab” u svom godišnjem izveštaju. -Kako se ovi odlivi nastavljaju, oni su nadmašili višak gotovine u blagajni i gotovinu generisanu rokovima dospeća i isplatama naših investicionih portfelja.

U svom saopštenju, Betinger i Švab su napisali da se “depoziti klijenata mogu pomeriti, ali ne napuštaju firmu”.

POZAJMICA

Da bi popunili jaz, bankarske jedinice brokerske kuće pozajmile su 12,4 milijarde dolara od FHLB sistema do kraja 2022. i imale su kapacitet da pozajme 68,6 milijardi dolara, prema godišnjem izveštaju podnetom regulatorima.

“Švab” je do sada ove godine pozajmio dodatnih 13 milijardi dolara od FHLB-a, pokazalo je podnesak.

Dok su analitičari odmeravali ove faktore, “Barkliz” i “Morningstar” su poslednjih nedelja snizili svoje ciljeve za cene akcija “Švaba”.

Betinger i Švab su naveli da će duga istorija i konzervativizam kompanije pomoći kupcima da preguraju trenutni ciklus, kao što su to činili već više od 50 godina.

-Ostajemo uvereni u naš pristup usmeren na klijente, učinak našeg poslovanja i dugoročnu stabilnost naše kompanije, napisali su u prošlonedeljnom saopštenju. “Mi smo drugačiji od ostalih banaka.”

Izvor: RT/Novosti


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Zanimaju vas valute koje se menjaju u Srbiji? U ovom tekstu donosimo spisak valuta koje je moguće legalno menjati. Narodna banka Srbije propisuje koje...