Beograd je danas jedna od najzagađenijih prestonica sveta

Vazduh od jutros je zagađen u najvećem delu zemlje gde se sprovode merenja, posebno je loše u Užicu i Beogradu, a pojedini sajtovi čak navode da je glavni grad Srbije najzagađenija prestonica sveta. S obzirom na posledice koje zagađujuće materije u vazduhu mogu imati na zdravlje, donosimo savete kako se ponašati kada je vazduh ovako lošeg kvaliteta.

Kako se ističe na sajtu Beoeko, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim da posebnu pažnju treba da obrate osetljive grupe: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Osnovne preporuke za njih podrazumevaju da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, odnosno aktivnosti koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem, te da ostanu u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ostali građani, koji ne pripadaju posebno ugroženim kategorijama, trebalo bi da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti napolju.

Najveću opasnost u zagađenom vazduhu predstavljaju nasjitnije čestice PM2.5 i PM10, čija je koncentracija od jutros na dobrom delu mernih stanica višestruko veća od dozvoljene.

Ove čestice dolaze do najsitnijih delova pluća a putem krvi šire se i dalje po organizmu pa mogu da dovedu do respiratornih i kardiovaskularnih obolenja.

Procenjuje se da zagađen vazduh u Srbiji godišnje odnose 11.000 života i dovede do 14.000 hospitalizacija, a pri tome najopasnije dejstvo imaju upravo PM čestice.

  Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu

Prvi put zvanično objavljene posledice zagađenja:

U Srbiji hiljade mrtvih i hospitalizovanih zbog vazduha

Zagađen vazduh godišnje odnese hiljade života, dovede do skoro 14,000 hospitalizacija i prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod dece u Srbiji – ovo su samo neki od podataka sadržani u Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine, dokumentu u kome se po prvi put na sveobuhvatan način mapira uticaj aerozagađenja.
Njihova koncentracija posebno je velika tokom zime jer nastaju u dobroj meri iz individualnih ložišta.

Lekari su u prethodnom periodu objašnjavali i da obične hirurške maske ne mogu da zaštite od PM čestica a da određenu zaštitu mogu da pruže N95 maske.

Izvor: Danas

Foto: Marija Dukić

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Popusti za štednju struje u Srbiji

Da li bi popusti za štednju struje mogli da podstaknu krađu struje? Elektroprivreda Srbije trebalo bi da radi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi...