Beograd je danas jedna od najzagađenijih prestonica sveta

Vazduh od jutros je zagađen u najvećem delu zemlje gde se sprovode merenja, posebno je loše u Užicu i Beogradu, a pojedini sajtovi čak navode da je glavni grad Srbije najzagađenija prestonica sveta. S obzirom na posledice koje zagađujuće materije u vazduhu mogu imati na zdravlje, donosimo savete kako se ponašati kada je vazduh ovako lošeg kvaliteta.

Kako se ističe na sajtu Beoeko, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim da posebnu pažnju treba da obrate osetljive grupe: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Osnovne preporuke za njih podrazumevaju da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, odnosno aktivnosti koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem, te da ostanu u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ostali građani, koji ne pripadaju posebno ugroženim kategorijama, trebalo bi da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti napolju.

Najveću opasnost u zagađenom vazduhu predstavljaju nasjitnije čestice PM2.5 i PM10, čija je koncentracija od jutros na dobrom delu mernih stanica višestruko veća od dozvoljene.

Ove čestice dolaze do najsitnijih delova pluća a putem krvi šire se i dalje po organizmu pa mogu da dovedu do respiratornih i kardiovaskularnih obolenja.

Procenjuje se da zagađen vazduh u Srbiji godišnje odnose 11.000 života i dovede do 14.000 hospitalizacija, a pri tome najopasnije dejstvo imaju upravo PM čestice.

Prvi put zvanično objavljene posledice zagađenja:

U Srbiji hiljade mrtvih i hospitalizovanih zbog vazduha

Zagađen vazduh godišnje odnese hiljade života, dovede do skoro 14,000 hospitalizacija i prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod dece u Srbiji – ovo su samo neki od podataka sadržani u Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine, dokumentu u kome se po prvi put na sveobuhvatan način mapira uticaj aerozagađenja.
Njihova koncentracija posebno je velika tokom zime jer nastaju u dobroj meri iz individualnih ložišta.

Lekari su u prethodnom periodu objašnjavali i da obične hirurške maske ne mogu da zaštite od PM čestica a da određenu zaštitu mogu da pruže N95 maske.

Izvor: Danas

Foto: Marija Dukić

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...