Banke očekuju rast tražnje za kreditima, ali i povećanje problematičnih zajmova – Valuta.rs

Povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahteva u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE), pokazuje najnovije istraživanje bankarskog kreditiranja koji je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest meseci rasti, iako umerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest meseci znatno pogoršati. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

„Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest meseci znatno unapređen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita“, navodi se u saopštenju EIB.

Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB ocenila je da uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izveštavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede.

„U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita”, rekla je ona.

  Za deset godina nestalo je 600 filijala – Valuta.rs

Više od polovine prekograničnih bankarskih grupacija namerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom istraživanju) signalizira nameru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uverena u potencijal regiona.

Potpredsednica EIB Liljana Pavlova istakla je da su istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna za razumevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

Izvor: Danas


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...