Bank of America ostvarila dobre rezultate, „kriza na tržištu izbegnuta“ – Valuta.rs

Nedavna previranja koja su pogodila regionalne banke u Sjedinjenim Američkim Državama nisu porasla do nivoa krize, a osiguranje depozita koje pokrivaju zajmodavci dobro je zaštitilo klijente, rekao je izvršni direktor Bank of America Brajan Mojnihan (Brian Moynihan).

“Kriza je isuviše jaka reč, ali se često koristi“, iako je zaista bilo “prilično poremećaja tokom nekoliko nedelja“, rekao je Mojnihan u četvrtak na Bloomberg-ovom forumu lidera u Njujorku. Osiguranje depozita “funkcionisalo je prilično dobro. Industrija plaća premije za depozite. Osiguravamo se. Vlada je posrednik koji će osigurati da ljudi veruju da novac postoji i da mogu da ga dobijaju od nas.”

Bank of America je bila među 11 kompanija koje su pomogle da se posrnulu First Republic Bank podupre kombinovanom infuzijom depozita od 30 milijardi dolara dok se suočila sa panikom nakon propasti banke Silicijumske doline (SVB).

Bank of America sa sedištem u Šarlotu u Severnoj Karolini, doprinela je sa pet milijardi dolara ovom naporu. Preduzeti koraci su bili „da se obezbedi likvidnost”, rekao je Mojnihan.

Mojnihanovi komentari usledili su nakon objave rezultata Bank of America u prvom kvartalu ranije ove nedelje, pri čemu je banka ubirala prednosti rasta kamatnih stopa i nestabilnosti tržišta koje su podstakle prodaju i trgovanje sa fiksnim prihodima.

Njeni prihodi od trgovine sa fiksnim prihodima, valutama i robom neočekivano su porasli za skoro 30 odsto na 3,4 milijarde dolara, što je najviše u poslednjoj deceniji.

Depoziti banke su pali manje nego što su analitičari očekivali, pošto su klijenti svoja sredstva prebacivali u najveće američke banke nakon kolapsa SVB i još dve banke u martu. Zajmodavac je krajem marta imao depozite od 1,91 bilion dolara, što je oko 20 milijardi dolara manje u odnosu na kraj 2022. godine, pošto je priliv klijenata koji su tražili sigurnost bili suprotstavljeni gubicima na osnovu inflacije i klijenatima koji su tražili alternative za ulaganje sa većim prinosima, prenosi Biznis.rs.

Promena vladinog procesa osiguranja depozita “treba pažljivo da se isprati samo zato što je na snazi od 30-ih godina“, rekao je Mojnihan, “i taj mehanizam je do sada funkcionisao prilično dobro“.


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...