Akcije First Republic banke pale uprkos paketu pomoći koju su prikupili – bančini rivali

Vrednost akcija First Republic banke pala je za 17% uprkos tome što je ona dobila pomoć najvećih svetskih finansijskih institucija, među kojima su bile i konkurentske banke.

Ovu neobičnu akciju spasavanja pokrenuli su JPMorgan Chase, ministarstvo finansija i FED a u njoj je učestvovalo još banaka kako što su Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i Truist. Prikupljeno je 30 milijardi dolara pomoći za banku First Republic koja doživljava “krizu poverenja investitora ali i klijenata”. Ta sredstva će joj pomoći da isplati klijente koji masovno povlače svoj novac iz nje.

Ovo je samo jedna u nizu regionalnih banki koje se u poslednjih nekoliko dana suočavaju sa velikim nepoverenjem klijenata. Prethodno se to desilo Silicon Valley i Signature banci. I First Republic, kao i pomenute dve banke, ima veliku sumu neosiguranih depozita – 68%. Poređenja radi, kod Silicon Valley je taj procenat iznosio čak 94%.

Kako su se regionalne banke našle u ovakvoj situaciji?

Sadržaj

Najkraće rečeno – tako što im je dozvoljeno da se nađu. Naime, posle finansijske krize iz 2008. godine, koju su takođe započele banke, uvedena je strožija regulativa rada banaka u celom svetu, pa i u SAD. Kontrola njihovog poslovanja je zadržana kada su u pitanju velike odnosno “sistemske” banke kao što su na primer ove koje sada spašavaju First Republic.

Međutim, Kongres i Trampova administracija su olabavili regulatorne zahteve podstavljene pred regionalne banke, odnosno sve banke koje imaju ispod 250 milijardi dolara imovine. Pre Trampovog potpisa fleksibilnije su mogle da posluju samo one male banke sa imovinom ispod 50 milijardi dolara, čiji krah ne bi ostavio velike posledice po ekonomiju. Međutim, pre četiri godine to je omogućeno i nešto većim bankama.

Jedan od najvećih problema je što je promenom regulative ukinuta obaveza banaka sa imovinom između 100 i 250 milijardi dolara da održavaju standardizovani “koeficijent pokrića likvidnosti” sve dok drže svoje kratkoročne nivoe finansiranja ispod određenog iznosa. A upravo manjak likvidnosti je Sillicon Walley odveo u propast.

Slobodna ruka tržišta se i ovaj put pokazala kao preslobodna, a čini se da iz prethodne krize nismo mnogo naučili te da ćemo morati na popravni.

Šta se desilo sa bankom First Republic?

Ova banka osnovana je 1985. godine u SAN Francisku. Vremenom je rasla i razvijala se, te je krajem prošle godine imala 212 milijardi dolara vrednu imovinu kao i 176,4 milijardi u depozitima. Međutim, 68% njenih depozita nije bilo osigurano, što je iznad medijane (55%) za banke srednje veličine, odnosno treći po visini procenat neosiguranosti, odmah posle Silicon Valley i Signature banke.

Desilo se dakle ono što se moglo i pretpotaviti – pošto su pomenute dve banke doživele kolaps klijenti su počeli da povlače novac i iz banke First Republic a akcije su počele da joj padaju. Takođe su i rejting agencije Fitch i S&P snizile njen kreditni rejeting.

Zato je rukovodstvo banke ušlo u pregovore o paketu spašavanja sa FED-om i Ministarstvom finansija. Njeni konkurenti, čak 11 banaka, takođe su se uključili u ovu akciju, strahujući od prelivanja krize srednjih banaka na sistemske banke. Oni su prikupili 30 milijardi dolara i dali ih kao depozit banci koja je u problemu. Ova pomoć biće u njenim rukama 120 dana, dok se ne stabilizuje.

Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...