Korisne informacije

Zamena novca - saveti

Saveti:

  1. Kada menjate novac pored kursa pogledajte i iznos provizije.
  2. Proverite da li postoji minimalna naknada/provizija koja se obračunava bez obrzira na iznos transakcije (npr. menjate 10 eur na koju je provizija 1%, a minimalna provizija 1 eur. Dakle bez obzira što bi 1% na 10 evra bilo 0,1 eur, provizija će iznositi 1 eur i vi ste prilično na gubitku).   
  3. Ako putujete u inostranstvo i ne znate gde i po kojoj ceni možete zameniti svoj novac tamo, najbolje je da pre putovanja kupite valutu zemlje u koju kupujete.
  4. Menjajte valutu kod ovlašćenih menjača/banaka. Kada menjate novac kod uličnih dilera koji vas mame povoljnim kursevima, lako možete postati meta prevare ili pljačke.

 

Da bi bolje sagledali vaša prava jako je važno da se upoznate sa odgovarajućom terminologijom i njihovim značenjima.

 

Kako je kurs najčešći razlog za nezadovoljstvo klijenta, bitno je da razlikujete kada postoji opravdan razlog za obraćanje NBS sa žalbom na kurs menjačnice.

 

“Nepovoljan” kurs nije adekvatan razlog za prigovor rada menjačnice kod NBS, ukoliko menjačnica poštuje propise.

 

Zamenu valute treba posmatrati kao kupovinu neke robe/korišćenje usluge: cena iste robe/usluge varira od prodavnice do prodavnice, ali bitno je da prodavac prodaje robu po ceni koja je istaknuta. Tako je to i u menjačnicama.

 

Zamena novca ima svoju cenu i menjač sam odlučije “cenu” po kom menja novac.

Naravno pouzdanost mesta gde menjate novac, brzina, ljubaznost, izgled samog mesta će uticati na cenu.